Behandeling bij kinderen
Alle tumoren bij kinderen
Kanker bij kinderen komt relatief weinig voor. Bovendien zijn dit vaak hele andere vormen van kanker dan bij volwassenen. Sommige vormen komen alleen bij kinderen voor. Dit is dus zeer gespecialiseerde zorg, die slechts in enkele centra in België gegeven wordt. In Antwerpen wordt deze zorg gecoördineerd vanuit de afdeling Kinderoncologie & Hematologie van het UZA.1
Klinische studies
Multidisciplinair overleg (MOC)
Protontherapie
Niet alle type kankers komen daarvoor in aanmerking: het RIZIV heeft daarvoor een aanmeldingsprocedure die gevolgd moet worden. Een protonbehandeling is aanzienlijk duurder dan een klassieke bestralingsbehandeling met röntgenstraling, en dient dus aantoonbaar voordelen te hebben voordat deze in aanmerking komt voor terugbetaling. Iridium is één van de door de overheid erkende centra om deze procedure op te starten2. Het preferentiële protoncentrum is Leuven, maar het is niet uitgesloten dat er bijv. wegens plaatsgebrek moet worden uitgeweken naar het protoncentrum in Essen (D), Heidelberg (D) of Villigen (Zw).
Röntgentherapie
Als het gaat om heel jonge kinderen (onder 6 jaar), is bestraling onder narcose meestal aangewezen. In dat geval is de afspraak dat de kinderen doorverwezen worden naar het UZGent voor hun bestralingsbehandeling. In de overige gevallen zal de radiotherapeut-oncoloog uitleg geven over de behandeling en te verwachten effecten en bijwerkingen op korte en lange termijn. De ouders en het kind krijgen de kans om alvast een kijkje te nemen op de bestralingsafdeling voor een eerste kennismaking: daarna krijgen ze de afspraken voor de voorbereiding van de bestralingsbehandeling.
De simulatie
De computerplanning
De bestraling zelf
Elke dag verloopt in principe op dezelfde manier: je gaat op de tafel liggen in de bestralingshouding al dan niet met bestralingsmasker, het toestel wordt ingesteld en iedereen gaat naar buiten. In tegenstelling tot de onderzoeken op de radiologie bijvoorbeeld is het niet toegestaan voor begeleiders om binnen in de behandelruimte te blijven: het stralingsniveau is daarvoor te hoog. We hebben daarom videocamera’s geïnstalleerd waarmee we je continu in het oog houden: als er iets is, zijn we direct binnen!
De dokter (radiotherapeut-oncoloog)
Uitleg over de bestralingsbehandeling
Onze artsen
Heb je nog vragen?
Neem contact op met de afdeling radiotherapie van het Iridium Netwerk:
- ZAS Augustinus: 03/443 39 37
- Campus Vitaz: 03/760 73 86
- Campus AZ KLINA: 03/298 10 00
- ZAS Palfijn: 03/800 63 50