Het traject begint bij het aanmelden van een project in embryonaal stadium bij een registratieloket. Dit loket wordt bemand door medewerkers van CTO en van de juridische dienst en verzamelt op laagdrempelige wijze informatie over het project bij de onderzoeker om deze te begeleiden naar de bespreking van het project op de Wetenschappelijke Beleidscommissie.
Tijdens de Wetenschappelijke Beleidscommissie wordt beoordeeld in welke mate het onderwerp van de studie in overeenstemming is met de wetenschappelijke focus van het Iridium Netwerk. Vermits de middelen niet onbeperkt zijn, hangt hier in grote mate van af of het project zal kunnen opstarten. Een bijkomende voorwaarde is de haalbaarheid. De haalbaarheidstoets wordt volgens vastgelegde criteria uitgevoerd door alle afdelingen die bij de studie zijn betrokken.
Indien het project aan beide voorwaarden (passend bij de wetenschappelijke focus en haalbaar) voldoet, zal het projectteam van CTO de onderzoeker, zo nodig, verder begeleiden bij het opstellen van het studieprotocol en andere documenten in het kader van GCP (Good Clinical Practice) en vereist voor het FAGG, bij het indienen van de studie bij de Ethische Commissie en bij de AVG-check.
Als de taak van het projectteam volbracht is, kan de uitvoering van de studie starten en ontfermt een studiecoördinator zich over de studie.
Dit traject geldt zowel voor studies ontworpen door een onderzoeker van het netwerk als voor studies aangeboden door externe partners. In het laatste geval is er steeds een interne onderzoeker die de verantwoordelijkheid opneemt om de studie tot uitvoering te brengen.
CTO werkt nauw samen met de juridische dienst en met de data protection officer van ZAS.