Iridium
    Je lijkt een browser te gebruiken die niet wordt ondersteund

    Verouderde browsers kunnen je computer blootstellen aan veiligheidsrisico's. Om onze site optimaal te kunnen gebruiken, moet je upgraden naar een nieuwere browser.

    Iridium baarmoederhals

    Inwendige bestraling (brachytherapie) van de vaginatop

    Na een operatie voor baarmoederkanker kan het soms nodig zijn een inwendige bestraling te geven op de vaginatop. Dit kan eventueel voorafgegaan worden door een uitwendige bestraling.

    Bij inwendige bestraling (brachytherapie) wordt het operatiegebied van dichtbij bestraald. Brachytherapie betekent letterlijk “van dichtbij behandelend”, dit gebeurt met behulp van een radioactieve bron. Het radioactieve materiaal wordt met speciale apparatuur en met speciale technieken in de juiste positie gebracht.

    Verloop van de opname

    Waar wordt de brachytherapie toegediend?
    Op de dag van de behandeling verwachten wij je op het afgesproken uur op de bestralingsafdeling van het GZA Sint-Augustinus ziekenhuis, ingang Oosterveld. Je moet niet nuchter zijn.
    Voorbereiding thuis
    Op de ochtend van de afgesproken dag breng je een anale suppositoire (zetpil) in. Deze glycerine suppo zal worden voorgeschreven door de arts. Door deze suppositoire gaat men stoelgang maken. Dit is noodzakelijk aangezien tijdens de bestraling de endeldarm leeg moet zijn. Men mag verder gewoon eten en drinken.
    De inschrijving
    Men komt naar het secretariaat van het Oncologisch Centrum (op het gelijkvloers van gebouw Oosterveld in het GZA Sint-Augustinus ziekenhuis, route 6). Daarna gaat men naar de bestralingsafdeling (verdieping -1, route 3) waar de baliemedewerker je zal opvangen. Vergeet zeker de identiteitskaart niet mee te nemen!
    Simulatie
    Tijdens de simulatie zal door de arts een vaginale applicator ingebracht worden, waarmee je op een later tijdstip inwendig bestraald wordt. Dit gebeurt onder lokale verdoving door middel van een lidocaïnegel, maar kan toch wel even gevoelig zijn. Nadien wordt een scan gemaakt, zodat de fysicus samen met de arts in staat is om een correct bestralingsplan te maken.

    Om te voorkomen dat de applicator verplaatst, moet men een tijdje op de rug blijven liggen. Je partner of een familielid mag je tijdens deze wachttijd gezelschap houden.
    De bestraling
    De bestraling zelf gebeurt in een radiotherapiebunker. De vaginale applicator wordt door de arts aangesloten op een HDR (High Dose Rate) “afterloader” of bestralingsmachine. De bestraling duurt hooguit een kwartiertje en is pijnloos, reukloos en geluidloos. Men zal er niet veel van merken. Na de bestraling verwijdert de arts de vaginale applicator. Nadien ben je niet radioactief en mag je contact hebben met familie en vrienden. 

    Mogelijke reacties van het lichaam op de bestralingsbehandeling

    Bestraling werkt alleen in het gebied van het lichaam dat bestraald wordt. Afhankelijk van de plaats die bestraald wordt, kunnen lokaal bijwerkingen optreden. Zeker in combinatie met een uitwendige bekkenbestraling, kunnen sommige mensen last hebben van bijwerkingen. Anderen merken er weinig van.

    De ernst van eventuele bijwerkingen heeft niets te maken met het resultaat van de behandeling: als men geen bijwerkingen heeft, betekent dit niet dat de radiotherapie geen resultaat heeft.
    • Lossere en frequentere stoelgang, urologische last: De vagina(top) ligt tussen de endeldarm (rectum) en de blaas. Meestal blijft de dosis op deze beide organen erg beperkt. Toch is milde gastro-intestinale (i.e. lossere en frequentere stoelgang) of urologische last (i.e. frequenter plassen, pijn bij het plassen) niet uitgesloten. Heeft men toch uitgesproken last van diarree of blaasproblemen? Aarzel dan niet om ons te contacteren op het onderstaande nummer.
    • Seksualiteit: Seksualiteit wordt onvermijdelijk beïnvloed door deze behandeling(en). Bespreek dit zeker met je arts indien je hierover meer informatie wenst. Door de bestraling kan het slijmvlies van de vagina ontsteken (i.e. vaginitis). Dit uit zich in irritatie, roodheid, zwelling en eventueel wondjes. De vochtafscheiding kan ook tijdelijk toenemen. Vaginale penetratie kan hierdoor pijnlijk zijn. Deze klachten kunnen in het ergste geval tot enkele weken na de radiotherapie aanhouden. Seksuele betrekkingen tijdens en na de bestralingen zijn toegelaten, maar kunnen door de vaginale irritatie onaangenaam zijn. Bespreek dit met je partner of neem je partner mee op consultatie. Op langere termijn kan er vaginale droogte optreden, waarvoor eventueel een gepast glijmiddel kan worden voorgeschreven.
    Elke bestraling brengt een beperkt risico op secundaire tumoren met zich mee. Dit uit zich pas na meerdere jaren en is vooral van belang bij jongere personen. Sowieso weegt dit theoretische risico niet op tegen de noodzaak van behandeling van de huidige ziekte.


    Extra aandachtspunten

    • Breng ons op de hoogte als men een pacemaker / defibrillator / neurostimulator of een ander elektronisch apparaat in het lichaam draagt. Enerzijds kunnen door de bestralingsapparatuur elektromagnetische stoorsignalen verzonden worden die kunnen interfereren met het elektronisch apparaat in het lichaam. Anderzijds kan het apparaat schade oplopen als gevolg van de sterke energierijke straling.

    Onze artsen

    Heb je nog vragen?

    Neem contact op met de afdeling radiotherapie van het Iridium Netwerk:   
     

    • Campus Sint-Augustinus: 03/443 39 37
    • Campus Vitaz: 03/760 73 86 
    • Campus AZ KLINA: 03/298 10 00 
    • Campus ZNA Jan Palfijn: 03/800 63 50

    Deze websitepagina werd met zorg samengesteld en is zuiver informatief van aard. Aangezien de medische wetenschap zeer snel evolueert, kunnen geen garanties worden geboden m.b.t. de volledigheid van de inhoud van deze websitepagina. De informatie op deze websitepagina is algemeen van aard en dient te worden begrepen als aanvulling op de specifieke (mondelinge) informatie van de behandelend arts.

    De medische praktijk is geen exacte wetenschap, waardoor een opsomming van mogelijke complicaties op deze websitepagina nooit volledig kan zijn. Door de arts kan geen verbintenis worden aangegaan over het uiteindelijke resultaat van de beschreven behandeling.

    • Iridium Netwerk vzw • Oosterveldlaan 22 • 2610 Antwerpen • BE 0885.546.553 RPR Antwerpen • +32 3 443 37 37 • secretariaat@iridiumnetwerk.be • www.iridiumnetwerk.be
      AZ Klina • AZ Monica • AZ Rivierenland • AZ Voorkempen • GZA Ziekenhuizen • UZA • Vitaz • ZNA

    • Disclaimer
    • Cookies
    • Privacy