Voedingsadviezen bij bekkenbestraling
Inleiding
Je dient een bestralingsbehandeling van het bekken te ondergaan. De plaats die bestraald moet worden, bevindt zich ter hoogte van de blaas en het rectum (het laatste deel van de dikke darm). De vulling (urine, stoelgang &/of darmgas) van zowel blaas als het rectum bepaalt dus mee de positie van de plaats die bestraald moet worden en de nauwkeurigheid van de bestralingen. De vulling in het rectum heeft een invloed op de grootte en vorm van het rectum. Doordat het volume van het rectum wijzigt, verandert ook de positie van het bestralingsgebied. Vandaar ons voedingsadvies zodat de blaas en het rectum zo goed als mogelijk en op dezelfde manier gevuld zijn tijdens de bestraling. Start met de voedingsmaatregelen minstens 3 dagen vóór de simulatie (CT scan) en volg ze tot het einde van de bestralingsbehandeling.
Algemene tips
- Drink minstens 1,5 liter niet-bruisend water per dag;
- Eet regelmatig en sla geen maaltijden over;
- Vermijd hete of ijskoude dranken en sterke koffie;
- Vermijd een zeer vette/ gefrituurde en een sterk gekruide voeding;
- Doe regelmatig (lichte) fysieke inspanningen.
Beperk darmprikkelende en gasvormende voedingsmiddelen
- Scherpe specerijen/smaakmakers: peper, sambal, curry, paprikapoeder (pikant), knoflook(poeder), wasabi, mosterd, harissa, kappertjes,chili…;
- Onrijp/ongeschild fruit en fruit met grove velletjes en pitten: ananas, (rode) bessen, druiven, pompelmoes, mango, kiwi, sinaasappel en gedroogde vruchten (pruimen, abrikozen, rozijnen);
- Gebruik wel zacht en rijp fruit zonder harde schil of pitten zoals aardbeien, appel, banaan, frambozen, peer, meloen of blikfruit (geen ananas en kersen) en varieer;
- Graanproducten met grove vezels, zaden en pitten;
- licht grof brood is wel toegestaan;
- Vezelige groenten en rauwkost. Verwijder schillen, pitten en nerven. Zie verboden groenten;
- Alcohol, sterke koffie;
- Gebruik thee of deca koffie en drink overwegend niet-bruisend water;
- Zoetstoffen van het type “polyolen” of suikeralcoholen zoals: maltitol, xylitol, mannitol, sorbitol, isomalt. Deze worden vaak verwerkt in bijvoorbeeld suikervrije bonbons, kauwgom, dieetchocolade, dieet-ijs, dieetkoekjes, dieetgebak,…;
- Noten (ook verwerkt in kaas);
- Kruidenkaas (met look);
- Koolzuurhoudende dranken.
Te vermijden groenten
- Alle rauwe groenten;
- Vezelige groenten: Ui, peulvruchten: droge bonen, linzen & kikkererwten, aubergines en courgettes met pitten en schil, champignons, erwten, schorseneren, koolsoorten (behalve bloemkool en broccoli), maïs, asperges, rabarber, paprika, pepers, witte en groene selder, sojascheuten, spruiten, venkel, prei, knoflook.
Toegelaten groenten
- Zacht gekookte, gestoofde of gestoomde groenten: pompoen, broccoli, bieten, gemixte andijvie, gemixte spinazie, aspergepunten, bloemkool, knolselder, preiwit , goed gekookte fijne sperziebonen, rijpe of gestoofde tomaten (zonder pit en vel), aubergines en courgettes (zonder pit en vel), witloof, wortelen;
- Avocado;
- Groentesappen.
Ook lucht inslikken kan gasvorming in de hand werken. Je kan best volgende zaken vermijden:
- kauwen op kauwgom;
- roken;
- te snel eten;
- praten tijdens het eten;
- drinken met een rietje of sportdop.