Het vertalend (“translational”) onderzoek staat zeer dicht bij de patiënt: klinische waarnemingen bij patiënten worden gebruikt om wetenschappelijke hypothesen te ontwikkelen die in het laboratorium kunnen worden getoetst. Dat kan vervolgens leiden tot snellere en meer nauwkeurige diagnostiek en een betere behandeling met minder nevenwerkingen.
Translational Cancer Research Unit richt de aandacht op slechts enkele, maar wel belangrijke domeinen van het kankeronderzoek, in overeenstemming met de aandachtspunten van het klinisch-wetenschappelijk onderzoek binnen het Iridium Netwerk. Deze toegespitste aandacht is nodig om op het internationale wetenschappelijke forum een stem te hebben en om efficiënt om te gaan met de beschikbare middelen. TCRU ontwerpt en voert het translationele luik uit van klinische studies met een radiotherapeutische component voor patiënten met borstkanker en prostaatkanker. TCRU staat ook in voor het preklinische onderzoek van de nieuwe bestralingstechniek FLASH, een methode waarbij in korte tijd een hoge bestralingsdosis kan worden toegediend. Een conditio sine qua non voor het onderzoek van TCRU is de biobank, die op hoogkwalitatieve wijze monsters van patiënten met kanker verwerkt, bewaart en ter beschikking stelt aan de onderzoeker.
TCRU werkt samen met de Universiteit Antwerpen (Core) en andere universiteiten en internationale onderzoeksgroepen binnen en buiten Europa. Deze internationale samenwerking is een noodzaak voor modern klinisch onderzoek en een volgehouden betrachting van TCRU en het Iridium Netwerk. Zo stond TCRU mee aan de wieg van het ‘Inflammatory Breast Cancer International Consortium’ en van het ‘International Liver Metastasis Research Network’, beide actieve groeperingen met een duidelijk impact op de vooruitgang van de kankergeneeskunde.