Inwendige bestraling (brachytherapie) van een keloïd
Wat is een keloïd
Keloïd (“wild vlees”) is een goedaardig gezwel bestaande uit overmatig littekenweefsel dat zich uitbreidt tot buiten de grenzen van een oorspronkelijke wonde.
Keloïd is moeilijk te behandelen. In heel wat gevallen heeft een keloïd de neiging om terug te komen na een operatieve verwijdering en vaak groter dan voor de excisie. Er bestaan wel verschillende behandelingen om een herval te voorkomen. Het best gedocumenteerd is een behandeling met inspuitingen in het letsel van corticosteroïden. Men kan ook cryotherapie, compressie en siliconengel toepassen. Indien deze behandelingen onvoldoende resultaat geven, kan men een postoperatieve, inwendige bestraling uitvoeren als laatst mogelijke behandeling.
Wat is een HDR brachytherapie?
Brachytherapie is een inwendige bestralingsbehandeling. HDR staat voor ‘high dose rate’.
Verloop
De ingreep
Tijdens deze ingreep wordt een katheter (dun hol buisje) achtergelaten in het wondgebied, waarna de chirurg de wonde hecht. Op het einde van de ingreep zal aan weerszijde van de wonde de katheter (lengte van 30 cm) via een klein gaatje naar buiten komen. Deze katheter zal dienen voor de inwendige bestraling (brachytherapie). Het is van cruciaal belang dat deze katheter, eens geplaatst, goed vastgemaakt wordt zodat het niet meer kan verschuiven ten opzichte van het litteken. Dit gebeurt meestal met steristrips. De chirurg zal bovendien een stevigere geleidingsdraad in de katheter plaatsen om ervoor te zorgen dat deze niet geknikt raakt.
Na de ingreep
De bestraling
Na de bestraling
Thuiszorg
Nevenwerkingen
Acute fase
Latere fase
Extra aandachtspunten
Onze artsen
- 1st January, 2017
Prof. dr. Melanie Machiels
- 1st January, 2017
dr. Nathalie Meireson
- 1st January, 2017
dr. Frederik Vandaele
- 1st January, 2017
dr. Sabine Vanderkam
Heb je nog vragen?
Neem contact op met de afdeling radiotherapie van het Iridium Netwerk:
- ZAS Augustinus: 03/443 39 37
- Campus Vitaz: 03/760 73 86
- Campus AZ KLINA: 03/298 10 00
- ZAS Palfijn: 03/800 63 50