Bestraling van huidtumoren
Bestraling in het kader van je behandeling voor een kwaadaardig gezwel van de huid
Op deze pagina vind je een aantal nuttige adviezen die je kunnen helpen om problemen te voorkomen of bepaalde ongemakken te beperken.
Wens je meer uitleg of heb je specifieke vragen, aarzel dan niet om je arts of verpleegkundige hierover aan te spreken. Ze zullen je graag helpen.
Bij huidkanker zijn er kwaadaardige cellen in de huid geconstateerd. Of is er een tumorproces net onder of in de huid. In een kwaadaardige tumor is het erfelijk materiaal, het DNA, verstoord. Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in België. Huidkanker is een vorm van kanker die kan ontstaan in de verschillende celtypen van de huid, zoals de bekledende cellen van de opperhuid of pigmentcellen. Maar ook in huidaanhangsels, zoals zweetklieren, talgklieren en haarzakjes. Er zijn verschillende soorten huidkanker. De varianten van huidkanker hebben voornamelijk te maken met de plek in de huid en op het lichaam waar de kanker zich ontwikkelt.
Afhankelijk van de plaats, grootte en andere kenmerken van de tumor wordt gekozen voor operatie en/of bestraling. Ook spelen bij deze keuze de persoonlijke omstandigheden van de patiënt een belangrijke rol. Soms is het nodig te bestralen na een operatieve verwijdering van de huidtumor. Dit doen we als er een vermoeden bestaat dat er nog tumorcellen achter zijn gebleven. Daarnaast kan de behandeling soms ook gecombineerd worden met systeemtherapie.Mogelijke reacties van het lichaam op de bestralingsbehandeling
Acute effecten
Huidreacties
Aanbevelingen:
Vermoeidheid
Late effecten
Extra aandachtspunten
Onze artsen
- 1st January, 2017
Prof. dr. Melanie Machiels
- 1st January, 2017
dr. Nathalie Meireson
- 1st January, 2017
dr. Frederik Vandaele
- 1st January, 2017
dr. Sabine Vanderkam
Heb je nog vragen?
Neem contact op met de afdeling radiotherapie van het Iridium Netwerk:
- ZAS Augustinus: 03/443 39 37
- Campus Vitaz: 03/760 73 86
- Campus AZ KLINA: 03/298 10 00
- ZAS Palfijn: 03/800 63 50