Iridium
    Je lijkt een browser te gebruiken die niet wordt ondersteund

    Verouderde browsers kunnen je computer blootstellen aan veiligheidsrisico's. Om onze site optimaal te kunnen gebruiken, moet je upgraden naar een nieuwere browser.

    Urologie

    Brachytherapie bij prostaatkanker

    Brachytherapie is een onderdeel van de bestraling waarbij de stralingsbron zo dicht mogelijk bij de kankercellen gebracht wordt om op die manier de celgroei te remmen en te stoppen.

    Het is een zeer precieze techniek die ervoor zorgt dat er zo weinig mogelijk gezonde cellen beschadigd worden.

    Voor de brachytherapie van de prostaat worden Jodium-125 (I-125) zaadjes gebruikt. Deze worden ingebracht in de prostaat en blijven voor de rest van het leven in het lichaam. Na gemiddeld 600 dagen is de radioactiviteit in de zaadjes uitgedoofd en zijn de zaadjes inert.
    urologie
    Welke patiënten komen in aanmerking?
    • Alleen mannen met een gelokaliseerd adenocarcinoom van de prostaat komen in aanmerking.
    • T1 en T2 tumoren zonder doorgroei door het kapsel. Er mogen geen klier- of botmetastasen zijn.
    • De PSA moet lager zijn dan 20 ng/ml.
    • De Gleason-score moet lager dan 8 zijn. Prostaatkankercellen mogen er microscopisch niet te agressief uitzien.
    • Het volume van de prostaat moet lager dan 50 ml zijn, anders is er een verhoogd risico op complicaties.
    • De patiënt moet een goede levensverwachting hebben van minstens 10 jaar.
    De behandeling zelf
    De datum van de behandeling wordt op voorhand gemeld. Men verblijft dan een of twee dagen in het ziekenhuis. Tijdens de implantatie voelt men geen pijn. De implantatie vindt immers plaats onder algemene narcose die gemiddeld 2 uur zal duren. Een algemene narcose is cruciaal zodat men tijdens de behandeling stil zou liggen.

    Ter voorbereiding op de plaatsing van de zaadjes, wordt een echografie gemaakt van de prostaat en een zeer nauwkeurige volumebepaling. Hierna wordt een driedimensionaal behandelingsplan opgesteld. Op basis van dit plan worden de zaadjes (40 tot 100) met behulp van holle naalden en met uiterste precisie geïmplanteerd onder echografische geleiding.

    Het team dat de implantatie uitvoert, bestaat uit een uroloog, een radiotherapeut, een stalingsfysicus, een anesthesist, een omloopverpleegkundige en een instrumenterende verpleegkundige. 
    Tijdens de ingreep wordt een blaassonde (een soepele, holle slang) geplaatst. Deze sonde wordt een dag na de ingreep verwijderd.
    Na de behandeling
    Na de behandeling blijft men in het ziekenhuis opgenomen tot de volgende dag.

    Het is niet toegestaan om de kamer te verlaten. De mogelijkheid bestaat namelijk dat een enkel radioactief zaadje via de urine het  lichaam verlaat. Daarom wordt de urine gedurende de opname in het ziekenhuis door de verpleegkundigen gecontroleerd op eventuele aanwezigheid van een zaadje.

    Een maand na de implantatie wordt een CT-scan gemaakt op de afdeling bestraling van GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus, ter beoordeling van de positie van de zaadjes van de prostaat. Dit onderzoek beoordeelt niet het effect van de behandeling op de prostaatkanker. Het betreft een interne kwaliteitscontrole.
    Welk traject doorloop je?
    Diagnose:
    • Je krijgt de diagnose prostaatkanker.
    Uroloog:
    • De diagnose en behandelingsmogelijkheden worden met de uroloog besproken.
    • Als men voor brachytherapie kiest, wordt men doorverwezen naar de radiotherapeut.
    Arts bestraling:
    • Men komt op statusraadpleging bij de radiotherapeut.
    • Men krijgt de patiëntenbrochure en informatie over radioprotectie.
    • Men tekent het toestemmingsformulier in tweevoud.
    • Men krijgt de datum van de ingreep en de controlesimulatie na 1 maand.
    Ingreep:
    • Men wordt opgenomen op de verpleegeenheid.
    • De jodiumimplantatie vindt plaats in het operatiekwartier.
    Ontslag:
    • De dag na de ingreep wordt men ontslagen uit het ziekenhuis. 
    Thuis:
    • Thuis krijgt men een patiëntenkaartje toegestuurd dat men altijd op zak moet hebben.
    • Men ontvangt ook een begeleidend schrijven voor de huisarts, en een document dat je drager bent van een radioactief implantaat.
    Controle:
    • De controle CT-scan na 1 maand gaat door op campus Sint-Augustinus. 
    Follow-up:
    • De verdere opvolging gebeurt via de uroloog.

    Eventuele bijwerkingen en reacties


    Acute effecten

    Meest voorkomende bijwerkingen vlak na de behandeling:
    • Branderig gevoel bij het plassen na het verwijderen van de sonde. Men kan soms ook bloedstolsels uitplassen en de urine kan ook wat rood gekleurd zijn. Dit verdwijnt meestal binnen enkele dagen. Drink na de ingreep zeker 1,5 liter per dag zodat de blaas goed gespoeld kan worden.
    • Bloeduitstorting ter hoogte van de bilnaad meteen na de ingreep. Na de ingreep krijgt men antibiotica om infecties te voorkomen. Neem deze antibiotica in volgens het voorschrift.
    • Tijdelijke last van aambeien (hemorroïden). Het gebruik van “speenzalf” is aangewezen.
    • Tijdelijk een gevoelige plek (blauwe plek) in het gebied tussen de aars en de balzak (scrotum) door het aanbrengen van de naalden.
    • Donkerbruin sperma tijdens seksuele betrekkingen in de eerste weken na de inplanting. Dit komt door de aanwezigheid van oud bloed en is totaal onschuldig. Het zal spontaan verdwijnen na enkele zaadlozingen.
    • Ontsteking ter hoogte van de endeldarm met slijmerige en frequente ontlasting.
    Zeer zeldzaam voorkomende bijwerkingen na de behandeling:
    • Gezien de prostaat vlak tegen het laatste deel van de dikke darm (rectum) ligt, kan er zeer uitzonderlijk een verzwering (ulceratie) optreden door het afsterven van het weefsel ten gevolge van de bestraling. Deze gaat dan gepaard met blijvende pijn en bloedverlies.


    Late effecten

    Na enkele weken kunnen deze bijwerkingen optreden ten gevolge van de bestraling:
    • Branderig gevoel bij het plassen, vaker plassen, meer aandrang om te plassen en mogelijks ook een zwakkere straal. Om deze klachten te verzachten is het belangrijk om voldoende water te drinken en geregeld te plassen. Meestal verdwijnen de klachten stilaan na 6 maanden en zijn ze weg na 2 jaar.
    • Vermindering van de seksuele functie of zelfs erectiestoornissen bij een deel van de patiënten. Dit kan ook na jaren optreden. Het risico tot functievermindering of verlies is uiteraard ook afhankelijk van de toestand vóór de ingreep.
    • Sterke vermindering van de hoeveelheid sperma bij een zaadlozing. Als men veel last blijft hebben van deze klachten, neemt men best contact op met de behandelende uroloog.


    Algemene postoperatieve richtlijnen

    Voeding
    Na de ingreep adviseren we om wat meer te drinken. Verder moet men geen specifieke dieetmaatregelen nemen.
    Activiteiten
    Na enkele dagen mag men de normale activiteiten geleidelijk weer hervatten. Vermijd de eerste 6 weken zware lichamelijke inspanningen. Zwaar tillen en fietsen kan men de eerste 6 weken ook beter achterwege laten.
    Alcohol
    Omdat alcohol het plassen kan bemoeilijken, is het beter dat men de eerste 4 weken na de behandeling matig of geen alcohol gebruikt.
    Onderzoek van de endeldarm
    Als een arts een endoscopisch onderzoek van de endeldarm en/of de anus wil uitvoeren, dan moet de arts op de hoogte worden gebracht van de implantatie. Men mag de eerste 6 maanden absoluut geen biopsies laten nemen, omwille van een moeilijkere heling van het darmslijmvlies door de recente bestraling.


    Wanneer onmiddellijk contact opnemen?

    • Als men niet kan plassen na het verwijderen van de sonde, terwijl men wel een volle blaas hebt.
    • Als men veel bloed verliest.
    • Als men erge pijn heeft.
    • Bij een allergische reactie op de antibiotica. Een allergische reactie kan zich uiten als huiduitslag, netelroos, benauwdheid, of zich plotseling ernstig ziek voelen na het innemen van een antibioticum.


    Wat in het geval van een lokale herval?

    In het geval van een lokaal terugkerende ziekte (recidief) na de uitgevoerde brachytherapie, kan in overleg met de behandelende uroloog besproken worden of men eventueel in aanmerking komt voor het operatief verwijderen van de prostaat.

    Richtlijnen over radioprotectie

    Bij vele patiënten heerst er bezorgdheid omwille van de behandeling met radioactieve zaadjes. Het radioactieve materiaal Jodium-125 zit ingesloten in kleine staafjes: de jodiumzaadjes. Deze staafjes zijn bedoeld om in het lichaam te blijven.

    De straling werkt zeer plaatselijk zodat het stralingsrisico voor andere mensen in de omgeving zeer gering is. De intensiteit van de straling neemt langzaam af zodat er na verloop van tijd vrijwel niets meer over is. De zaadjes ‘doven uit’ na ongeveer 10 maal halfwaardetijd.

    De instructies die men hier krijgt gelden dan ook slechts voor een beperkte tijd.

    De hieronder beschreven maatregelen zijn gebaseerd op het feit dat, hoe groter de afstand tussen jezelf en een andere persoon is, hoe lager de intensiteit van de straling. De intensiteit van de straling neemt kwadratisch af met de afstand. Dus concreet kan men stellen dat:
    • een 2 maal zo grote afstand geeft 4 maal minder stralingsactiviteit;
    • een 3 maal zo grote afstand geeft 9 maal minder stralingsactiviteit.
    In principe wordt de uitstraling door Jodium-125 in belangrijke mate afgeschermd door het omliggende weefsel rond de prostaat, waarbij binnen een omtrek van een tiental cm de spieren of het vetweefsel de straling reeds ruim filtert.

    Aangezien kinderen en zwangere vrouwen (foetus) gevoeliger zijn voor straling dan anderen, hebben de instructies vooral betrekking op deze personen.
    • Gedurende 8 weken is het ongewenst dat kinderen op de schoot komen zitten.
    • Gedurende 8 weken is het ongewenst dat kinderen langer dan 1 uur per dag en dichter dan 1 meter in de buurt komen.
    • Na 8 weken kan dit worden uitgebreid tot 2 uur per dag.
    • Na 16 weken zijn er geen beperkingen meer.
    Er is een geringe kans dat men na de ingreep een radioactief zaadje uitplast. De radioactieve zaadjes zijn grijs gekleurd en 4,5 mm lang. Als men een radioactief zaadje ziet, spoel het gewoon mee door en indien nodig gebruikt men een pincet om het vast te pakken. Neem het niet vast met de vingers.

    Het is geen probleem om samen met de partner in hetzelfde bed te slapen, tenzij de partner zwanger is. Gedurende 4 weken na de ingreep moet men een condoom gebruiken bij geslachtsgemeenschap voor het geval er een jodiumzaadje met het sperma zou meekomen.

    Wanneer men binnen de 2 jaar onder behandeling van een arts komt, moet men deze op de hoogte brengen van de aanwezigheid van de radioactieve zaadjes.

    Bij overlijden binnen 2 jaar mag er geen crematie gebeuren.

    De dingen die men aanraakt of gebruikt, worden niet radioactief. Lakens, kleren en bestek dat men zelf gebruikt, kunnen zonder problemen ook door anderen gebruikt worden.

    De urine en ontlasting zijn niet radioactief.

    Onze artsen

    Heb je nog vragen?

    Bijkomende vragen kunnen steeds beantwoord worden tijdens het spreekuur. Dringende vragen over urologische problemen kan men telefonisch stellen via de dienst urologie van uw ziekenhuis. 

    Vragen die met straling te maken hebben, kunnen telefonisch gebeuren via de afdeling bestraling van GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus.   

     

    • Campus Sint-Augustinus: 03/443 39 37
    • Campus Vitaz: 03/760 73 86 
    • Campus AZ KLINA: 03/298 10 00 
    • Campus ZNA Jan Palfijn: 03/800 63 50

     


    Deze websitepagina werd met zorg samengesteld en is zuiver informatief van aard. Aangezien de medische wetenschap zeer snel evolueert, kunnen geen garanties worden geboden m.b.t. de volledigheid van de inhoud van deze websitepagina. De informatie op deze websitepagina is algemeen van aard en dient te worden begrepen als aanvulling op de specifieke (mondelinge) informatie van de behandelend arts.

    De medische praktijk is geen exacte wetenschap, waardoor een opsomming van mogelijke complicaties op deze websitepagina nooit volledig kan zijn. Door de arts kan geen verbintenis worden aangegaan over het uiteindelijke resultaat van de beschreven behandeling.

    • Iridium Netwerk vzw • Oosterveldlaan 22 • 2610 Antwerpen • BE 0885.546.553 RPR Antwerpen • +32 3 443 37 37 • secretariaat@iridiumnetwerk.be • www.iridiumnetwerk.be
      AZ Klina • AZ Monica • AZ Rivierenland • AZ Voorkempen • GZA Ziekenhuizen • UZA • Vitaz • ZNA

    • Disclaimer
    • Cookies
    • Privacy