Stereotactische hersenbestraling
Een hersentumor kan zowel goedaardig als kwaadaardig zijn. In het laatste geval spreken we van kanker. Goedaardige tumoren groeien niet door in de omgeving en kunnen niet uitzaaien. Toch kan een goedaardige tumor in het hoofd door blijvende groei een even groot probleem zijn.
Hoe verloopt een stereotactische bestralingsbehandeling?
CT-simulatie
MR-scan
Verder voeren we een MR-scan uit op de dienst medische beeldvorming. Het is mogelijk dat je al recent een diagnostische MR-scan hebt laten uitvoeren. Toch is het nuttig om deze opnieuw uit te voeren volgens een protocol dat specifiek opgesteld is ter voorbereiding van de radiotherapie. Je moet voor deze MR-scan niet nuchter zijn.
Bestralingsplan
Tussen de voorbereiding en de eigenlijke radiochirurgie zitten ongeveer één à twee weken. Deze tijd gebruiken we om het bestralingsplan te maken en de nodige kwaliteitscontroles uit te voeren. Bij deze bestralingsplanning bepalen we definitief uit hoeveel bestralingssessies de behandeling zal bestaan (meestal één tot vijf sessies).
Bestralingstafel
Bij de stereotactische bestraling zelf installeren onze verpleegkundigen en technologen je op de bestralingstafel. We gebruiken verschillende systemen om te controleren of je hoofd in de juiste positie ligt. Ten eerste is er je persoonlijke bestralingsmasker (zie CT-simulatie) waarmee we je aan de bestralingstafel vastmaken.
Ten tweede is er een infraroodsysteem dat continu je gelaat scant en de minste beweging detecteert en zo nodig de bestraling stopzet. Ten derde nemen we met het bestralingstoestel zelf een CT-scan, op basis waarvan de bestralingstafel automatisch naar de juiste positie verschuift.
Bestraling
Nadien volgt de eigenlijke bestraling. Hierbij draait het bestralingstoestel in een boog rond je. Meestal worden ongeveer vijf bogen toegediend. De bestralingstafel kan voor elke boog in een andere positie worden gezet. Gemiddeld duurt de hele behandeling (i.e. positiecontrole en bestraling) ongeveer 20 à 30 minuten. Deze behandeling is volledig pijnloos. Hoewel je alleen in de behandelkamer bent, blijf je via een microfoon in contact met de verpleegkundigen en technologen en wordt je bewaakt door een camera.
Bezoek arts
Na de laatste sessie van de bestraling zie je één van de bestralingsartsen.
Bijwerkingen
De radiotherapeut heeft met je besproken welke bijwerkingen je mogelijk kan verwachten. Je kan (eerder zeldzaam) last hebben van hoofdpijn en vermoeidheid. Ook reeds bestaande neurologische klachten kunnen tijdelijk toenemen na de behandeling. Om dit te voorkomen of behandelen, dienen we zo nodig tijdelijk corticosteroïden (bv. Medrol® of Dexamethasone®) toe. Haarverlies, een klassieke bijwerking van gewone bestralingsbehandelingen op het hoofd, treedt minder frequent op na een stereotactische bestraling. Indien het toch optreedt, is het erg gelokaliseerd en tijdelijk van aard.
Opvolging na de behandeling
Extra aandachtspunten
- Radiotherapie kan ernstige gezondheidsschade toebrengen aan een foetus. Daarom mag je zeker niet zwanger zijn of worden tijdens de bestralingsbehandeling. Breng je arts onmiddellijk op de hoogte bij een mogelijke zwangerschap, ook als deze nog niet bevestigd is.
- Breng ons op de hoogte als je een pacemaker / defibrillator / neuro-stimulator of een ander elektronisch apparaat in het lichaam draagt. Enerzijds kunnen door de bestralingsapparatuur elektromag-netische stoorsignalen verzonden worden die kunnen interfereren met het elektronisch apparaat in het lichaam. Anderzijds kan het apparaat schade oplopen als gevolg van de sterke energierijke straling.
Onze artsen
Heb je nog vragen?
Neem contact op met de afdeling bestraling van het Iridium Netwerk:
- ZAS Augustinus: 03/443 39 37