Iridium

Behandeling stereotactische bestraling van levertumoren

Tumoren in de lever komen vaak voor. Dit kunnen zowel tumoren zijn uitgaande van het leverweefsel zelf, het zogenaamde hepatocellulair carcinoom, alsook tumoren die in feite uitzaaiingen zijn van andere kankers elders in het lichaam (metastasen).

In het kader van jouw behandeling voor een tumor in de lever is uitwendige stereotactische bestraling noodzakelijk. We geven op deze pagina enkele nuttige adviezen die kunnen helpen om problemen te voorkomen of bepaalde ongemakken te beperken.

Uitwendige stereotactische bestraling

Verloop van de behandeling

De uitwendige stereotactische bestraling, of in dit geval leverstereotaxie genoemd, heeft als doel de tumor in de lever te vernietigen of inactief te maken. Voor deze behandeling wordt het leverletsel heel precies in een beperkt aantal sessies met een zeer hoge dosis bestraald. Met leverstereotaxie worden de omliggende weefsels (gezonde lever en organen zoals nier, darm en hart) maximaal gespaard. 
 
CT-simulatie

De lever beweegt mee met de ademhaling. Tijdens de voorbereiding (i.e. simulatie) wordt daarom eerst aandacht besteed aan de houding. In de meeste gevallen moet je met de armen boven het hoofd liggen en wordt er een compressieplaat op de buik gelegd. De lever beweegt zo minder tijdens de ademhaling. Het is daardoor makkelijker om de hoge dosis bestraling toe te dienen enkel op die plek(ken) die effectief bestraald moeten worden.

Tijdens de simulatie wordt een CT-scan gemaakt. Indien mogelijk wordt hierbij ook contraststof toegediend. Hierdoor is het belangrijk dat je 4 uur voordien nuchter blijft, dus niet meer eten en niet drinken. Medicatie is wel toegestaan.

In de meeste gevallen is ook een MRI-scan nodig in dezelfde houding. Dit kan dezelfde dag of een andere dag worden uitgevoerd. Hiervoor moet je niet nuchter zijn.

Bestralingsplan

Aangezien het om een hoog-precies bestralingsplan gaat, en dit veel voorbereiding vergt van zowel de artsen als de stralingsfysici, zal de eigenlijke radiotherapie een 10-tal kalenderdagen na de voorbereiding starten.

Er worden in principe 3 tot 8 bestralingssessies voorzien, aan 2 à 3 keer per week. De bestralingssessies duren ruim een half uur. Dit komt vooral doordat men veel aandacht moet besteden aan het juist positioneren van het lichaam.

Bestralingstafel

Bij de bestralingsbehandeling zelf installeren onze verpleegkundigen en technologen je op de bestralingstafel. We gebruiken verschillende systemen om te controleren of het lichaam in de juiste positie ligt. Zo is er een  infraroodsysteem dat continu het lichaam scant en de minste beweging detecteert. Daarnaast nemen we met het bestralingstoestel zelf een CT-scan om de positie van het lichaam en de lever te bepalen. Aan de hand van deze scan wordt de bestralingstafel automatisch naar de juiste positie verschoven.

Bestraling

Nadien volgt de eigenlijke bestraling. Hierbij draait het bestralingstoestel in een boog rond het lichaam. Meestal worden ongeveer 3 à 5 bogen toegediend. 

Gemiddeld duurt de hele behandeling (i.e. positiecontrole en bestraling) ongeveer 45 minuten. Deze behandeling is volledig pijnloos.

Hoewel je alleen in de behandelkamer bent, blijf je via een microfoon in contact met de verpleegkundigen en technologen en word je bewaakt door een camera.

Bezoek arts

Op het einde van de gehele bestralingsbehandeling zie je de arts. Echter, er is steeds een dokter op de afdeling aanwezig. Indien je vragen of problemen hebt en je wenst dit met een dokter te bespreken, kan je dit steeds melden.

Alle stereotactische bestralingen gaan enkel door in ZAS Augustinus.

Mogelijke reacties van het lichaam op de bestralingsbehandeling

Stereotactische radiotherapie heeft meestal weinig bijwerkingen.
 
Aangezien er vaak gebruik gemaakt wordt van een compressieplaat, raden we je aan om geen grote hoeveelheden te eten net voor een bestralingssessie. Eet frequent kleinere maaltijden en eet regelmatig calorierijke tussendoortjes (vb. pap, pudding, mousse...). Indien je nuchter moet zijn, zal je arts dit laten weten.
 
De arts zal je preventief een medicijn tegen misselijkheid voorschrijven (bv. Litican). Dit neem je in volgens zijn/haar voorschrift.
 
Wanneer een leverletsel dicht tegen de maag of de twaalfvingerige darm aanligt, kan een ontsteking van het slijmvlies ontstaan. Ook hiervoor kan (tijdelijk) medicatie nodig zijn (bv. Pantoprazole® 40 mg 1x/dag).
Vermoeidheid wordt regelmatig ervaren. Het is belangrijk om toch regelmatig te bewegen om de conditie op peil te houden.
 
Sommige mensen hebben veel last van bijwerkingen, anderen merken er weinig van. De ernst van eventuele bijwerkingen heeft niets te maken met het resultaat van de behandeling. Als men geen bijwerkingen hebt, betekent dit niet dat de radiotherapie geen resultaat heeft.


Extra aandachtspunten

  • Radiotherapie kan ernstige gezondheidsschade toebrengen aan een foetus. Daarom mag men zeker niet zwanger zijn of worden tijdens de bestralingsbehandeling. Breng je arts onmiddellijk op de hoogte bij een mogelijke zwangerschap, ook als deze nog niet bevestigd is.
  • Breng ons op de hoogte als men een pacemaker / defibrillator / neurostimulator of een ander elektronisch apparaat in het lichaam draagt. Enerzijds kunnen door de bestralingsapparatuur elektromagnetische stoorsignalen verzonden worden die kunnen interfereren met het elektronisch apparaat in het lichaam. Anderzijds kan het apparaat schade oplopen als gevolg van de sterke energierijke straling.

Onze artsen

Heb je nog vragen?

Neem contact op met de afdeling radiotherapie van het Iridium Netwerk:   
 

  • ZAS Augustinus: 03/443 39 37
  • Campus Vitaz: 03/760 73 86 
  • Campus AZ KLINA: 03/298 10 00 
  • ZAS Palfijn: 03/800 63 50

Deze websitepagina werd met zorg samengesteld en is zuiver informatief van aard. Aangezien de medische wetenschap zeer snel evolueert, kunnen geen garanties worden geboden m.b.t. de volledigheid van de inhoud van deze websitepagina. De informatie op deze websitepagina is algemeen van aard en dient te worden begrepen als aanvulling op de specifieke (mondelinge) informatie van de behandelend arts.

De medische praktijk is geen exacte wetenschap, waardoor een opsomming van mogelijke complicaties op deze websitepagina nooit volledig kan zijn. Door de arts kan geen verbintenis worden aangegaan over het uiteindelijke resultaat van de beschreven behandeling.

Deel deze pagina met je netwerk

webversie:

Iridium

Iridium is een netwerk van hooggespecialiseerde radiotherapie met zorg op maat.

Dankzij jouw steun kunnen we inzetten op wetenschappelijk onderzoek binnen de radiotherapie

Iridium Netwerk vzw • Oosterveldlaan 22 • 2610 Antwerpen • BE 0885.546.553 RPR Antwerpen • +32 3 443 37 37 • secretariaat@iridiumnetwerk.be • www.iridiumnetwerk.be
AZ Klina • AZ Monica • AZ Rivierenland • AZ Voorkempen •  UZA • Vitaz • ZAS