Iridium
  Je lijkt een browser te gebruiken die niet wordt ondersteund

  Verouderde browsers kunnen je computer blootstellen aan veiligheidsrisico's. Om onze site optimaal te kunnen gebruiken, moet je upgraden naar een nieuwere browser.

  • by:
  • March 2nd, 2022
  • Category:

  Implementatie C-RAD-technologie


  Het iridium Netwerk implementeert C-RAD-technologie voor positionering en bewegingscontrole zonder huidmarkeringen.

  02/03/2022

  Implementatie C-RAD-technologie

  Het Iridium Netwerk implementeert C-RADs Catalyst HDTMsysteem dat gebruik maakt van SGRT (Surface Guided Radiation Therapy). Zo willen ze de kwaliteit van patiëntenzorg nog verder verhogen. SGRT is een beeldvormingstechniek zonder ioniserende straling die gebruikt wordt voor het positioneren van de patiënt, om beweging tussen behandelingssessies en bij ademhalingsgestuurde behandelingen te monitoren.

   

  "Wij geloven dat SGRT in de toekomst de nieuwe zorgstandaard wordt", zegt An Sprangers, medisch fysicus bij het Iridium Netwerk. "Dankzij deze techniek wordt een bijkomende dosis ioniserende straling vermeden, gebruiken we geen tatoeages of huidmarkeringen meer en kunnen we de behandeling beter afstemmen op de patiënt. Voor de patiënt betekent dit meer comfort en minder zorgen."

  Het Iridium Netwerk koos voor C-RAD voor de gebruiksvriendelijkheid, efficiëntie en de patiëntveiligheid van het systeem.

  "We wilden een positioneringsoplossing die ergonomisch was en gemakkelijk in gebruik en waarmee we de patiënt snel en nauwkeurig kunnen positioneren", vertelt dienstverantwoordelijke radiotherapie Ann Vermylen. "Voor onze fysici was het standaardiseren en automatiseren van de SGRT-workflow dan weer van groot belang. Catalyst HD voldeed aan die eisen."

  De implementatie duurde slechts zeven maanden en de radiotherapeuten in het Iridium Netwerk gebruiken Catalyst HD nu op alle lineaire versnellers, ook op de twee toestellen voor stereotactische bestraling.

  "We moeten bij onze patiënten niet langer tatoeages aanbrengen", meldt Sprangers nog. "We gebruiken Catalyst HD ook om de bewegingen van de patiënt te monitoren. Dit is essentieel in geval van stereotactische bestralingen, alsook bij deep inspiration breath hold (DIBH) bestralingen van de linkerborst waarbij de dosis op het hart tot een minimum wordt herleid."

  "We zijn trots dat we het Iridium Netwerk kunnen bijstaan in hun focus op het verbeteren van de patiëntenzorg." Dat vertelt Tim Thurn, CEO en bestuurder van C-RAD AB. "Oppervlaktescanning en het dynamisch gebruik ervan bij kankerbehandelingen wordt de nieuwe zorgstandaard. Het zorgt ervoor dat partners als het Iridium Netwerk een veilige omgeving kunnen garanderen en dat ze tegelijkertijd de efficiëntie van de workflow en de precisie van de behandeling kunnen optimaliseren."

  Eén jaar na de implementatie van de nieuwe workflow blinken de radiotherapieteams van het Iridium Netwerk uit met hun nieuwe SGRT-oplossing, en hebben ze zo een markerloze behandeling kunnen realiseren voor hun patiënten.

  "Dankzij SGRT kunnen we onze patiëntenpositionering standaardiseren", zegt Ann Vermylen. "Ik geloof dat we zo onze patiënten niet alleen accurater, maar ook sneller kunnen positioneren omdat een toleratiedrempel voor positionering bestaat. Beweegt de patiënt buiten deze tolerantie, dan wordt het toestel automatisch uitgeschakeld. SGRT is een krachtig instrument dat de patiëntveiligheid, kwaliteit van de behandeling, bewegingscontrole, en risicomonitoring en -management ten goede komt."

  Over het Iridium Netwerk

  Sinds zijn oprichting in 2006 is het Iridium Netwerk uitgegroeid tot het grootste radiotherapienetwerk van België. Het is de enige aanbieder van radiotherapie voor de 3 ziekenhuisnetwerken in de regio Antwerpen-Waasland: GZA/ZNA, HELIX en MIRA. Samen bouwen zij het Iridium Netwerk verder uit tot een toonaangevend expertisecentrum met een internationale reputatie. Het hoofdkwartier en het algemeen secretariaat bevinden zich in GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus te Wilrijk. Het werkingsgebied van het Iridium Netwerk omvat meer dan 1,5 miljoen inwoners, en in 2021 voerde het netwerk meer dan 6 000 behandelingen uit.

  Over C-RAD

  C-RAD ontwikkelt oplossingen voor oppervlaktescanning voor radiotherapie, om een accurate dosistoediening aan de tumor te garanderen en er tegelijkertijd voor te zorgen dat gezond weefsel niet aan de straling wordt blootgesteld. C-RAD maakt gebruik van 3D-hogesnelheidscamera's in combinatie met augmented reality. Het wordt ingezet bij het initiële positioneren van de patiënt en monitort de beweging van de patiënt tijdens de behandeling om een hoge betrouwbaarheid, efficiënte workflow en betere accuraatheid te garanderen. C-RAD monitort de beweging van de patiënt zonder dat hiervoor tatoeages of een bijkomende dosis straling nodig is, en garandeert zo de hoogste standaard voor patiëntveiligheid en comfort.

  • Iridium Netwerk vzw • Oosterveldlaan 22 • 2610 Antwerpen • BE 0885.546.553 RPR Antwerpen • +32 3 443 37 37 • secretariaat@iridiumnetwerk.be • www.iridiumnetwerk.be
   AZ Klina • AZ Monica • AZ Rivierenland • AZ Voorkempen • GZA Ziekenhuizen • UZA • Vitaz • ZNA

  • Disclaimer
  • Cookies
  • Privacy