Iridium
  • by:
  • February 7th, 2025
  • Category:

Foute berichtgeving in Het Laatste Nieuws


Het Laatste Nieuws bracht op vrijdag 7 februari het verhaal dat Iridium Netwerk voor 5 miljoen aan radiotherapie onterecht zou gefactureerd hebben. Daarnaast werd de wetenschappelijkheid van onze aanpak van borstkanker verdacht gemaakt. Dit alles gebeurde door uitsluitend anonieme bronnen.

Foute berichtgeving in Het Laatste Nieuws

Het Laatste Nieuws bracht op vrijdag 7 februari het verhaal dat Iridium Netwerk voor 5 miljoen aan radiotherapie onterecht zou gefactureerd hebben. Daarnaast werd de wetenschappelijkheid van onze aanpak van borstkanker verdacht gemaakt. Dit alles gebeurde door uitsluitend anonieme bronnen. Door de impact hiervan op en in het belang van onze patiënten en medewerkers, hebben we aan de krant gevraagd om onderstaand recht van antwoord te publiceren. Dit om fouten recht te zetten en om de reputatie van Iridium Netwerk te beschermen:  

 

Effect boostbestraling   

De noodzaak van een boostbestraling bij kankerbehandelingen (ook andere dan borstkanker) is wetenschappelijk aangetoond. Alle radiotherapiediensten in Vlaanderen boosten. 

De boost is een aparte en heel precieze intensieve bestraling van de tumor na eerdere bestralingen met een lagere dosis. Deze aanpak helpt de laatste tumorcellen te vernietigen na een borstsparende operatie, wat de kans op herval aanzienlijk vermindert. Een herval leidt meestal tot een borstamputatie. 

Wat onze aanpak uniek maakt, is het feit dat we deze boost nu geven in 1 aanvullende sessie in plaats van in 5 aanvullende sessies vroeger. Dat bespaart de patiënt verschillende verplaatsingen naar het ziekenhuis. 

Deze behandelingsmethode is gebaseerd op gedegen wetenschappelijk onderzoek en studies om onze patiënten de best mogelijke behandeling te bieden. In december vorig jaar hebben we de resultaten van de ULTIMO-studie gepresenteerd op het belangrijkste congres ter wereld over borstkanker. De studie werd wetenschappelijk hoog beoordeeld en leidde tot interesse van andere ziekenhuizen om deze aanpak toe te passen. Kortom, het is een perfectionering van een behandeling die al langer bestaat en in heel wat ziekenhuizen wordt toegepast én aangerekend.  

Dat de boost apart wordt toegediend en niet in combinatie met een gewone dosis, is logisch: de effecten van een gelijktijdige toediening van een lagere en zeer hoge dosis zijn nog niet onderzocht bij 5 volledige borstbestralingen. Bij een groter aantal lagere dosissen (typisch 15) kan een boost wel gecombineerd worden. Dat een hoge en een lage dosis zonder risico bij 5 bestralingen kunnen gecombineerd worden, is onzin voor rekening van deze bron, en wetenschappelijk onverantwoord.    

Budget

Het gaat daarenboven absoluut niet over een kostprijs van 5 miljoen. In werkelijkheid is het zo’n twaalf keer minder. Eerst en vooral krijgen niet al onze 1.200 borstkankerpatiënten een boost. Dat gebeurt jaarlijks bij zo’n 800 patiënten die hiervoor medisch in aanmerking komen. De gewone boostbestraling kost 3.500 euro. Voor de nieuwe techniek is er een meerkost van 500 euro. Voor de 800 patiënten samen is dat in totaal 400.000 euro per jaar, dus geen 5 miljoen. Het RIZIV-budget voor radiotherapie in ons land is 166 miljoen euro. 

Onze aanpak is in het belang van de patiënten: minder bestraling van de gezonde weefsels en een drastisch vermindering van de kans op een borstamputatie. Een borstamputatie geeft ook een bewezen financiële druk op de gezondheidszorg, met operaties, opnames en revalidaties als gevolg. En dat bovenop het leed van de patiënt.  

In overleg met het RIZIV zijn we overigens al in september vorig jaar gestopt met dit aan te rekenen. We hebben dit gedaan in afwachting van duidelijke nieuwe regels hiervoor en voor het aan te rekenen bedrag. Wij blijven overtuigd van de medische en aangetoonde meerwaarde van deze techniek voor onze patiënten en werken daarom nog altijd met deze vorm van bestraling. We dragen hiervoor zelf de kosten. Dat toont aan dat we het doen voor de patiënten, en niet voor het geld. 

Tot slot: het onnodig bestralen van patiënten is niet alleen onethisch, maar ook strafbaar. Het kan leiden tot nieuwe tumoren. Dat bronnen beweren dat wij dit deden om geldgewin kwetst ons diep. 

Dr. Koen Michiels, voorzitter Iridium Netwerk 

Dr. Philippe Huget, medisch coördinator Iridium Netwerk

 

Deel deze pagina met je netwerk

webversie:

Iridium

Iridium is een netwerk van hooggespecialiseerde radiotherapie met zorg op maat.

Dankzij jouw steun kunnen we inzetten op wetenschappelijk onderzoek binnen de radiotherapie

Iridium Netwerk vzw • Oosterveldlaan 22 • 2610 Antwerpen • BE 0885.546.553 RPR Antwerpen • +32 3 443 37 37 • secretariaat@iridiumnetwerk.be • www.iridiumnetwerk.be
AZ Klina • AZ Monica • AZ Rivierenland • AZ Voorkempen •  UZA • Vitaz • ZAS